Flanş Nedir, Nerelerde Kullanılır?
Birbirinden ayrı olarak üretilen iki boruyu birbiriyle birleştirmek için ya da pompa, vana,filtre gibi bir tesisat elemanını bir tesisat sistemine bağlamak için kullanılan konstrüksiyon elemanına flanş adı verilir. Ayrıca, flanşlar bazı uygulamalarda makineler arasında dönme hareketini aktarmak üzere de kullanılır. Flanşlar paslanmaz fittings malzemesi olarak da bilinir. Flanşların yapısında basınca karşı kullanılan contalar bulunur. Bu nedenle tüketiciler sıklıkla basınçlı ortamlarda kullanmayı tercih eder. Flanşlar borularda çap düşüş veya çap artış noktalarında da kullanılır. Flanşlar birçok farklı materyal kullanılarak üretilebilir fakat üretiminde sıklıkla pirinç, dökme demir ya da polietilen gibi materyaller kullanılır.
Flanş Çeşitleri Nelerdir?
Basınç ve boyutlarına göre sınıflandırılan flanşların sıklıkla dairesel bir yapıları vardır. Flanş, iki dairenin cıvatalarla birbirine bağlanmasıyla oluşturulur. Cıvata deliklerinin sayısı sabit olmadığı için basınç sınıfına göre cıvata deliklerinin sayısı farklılık gösterebilir. Flanşların ender olarak eliptik veya dörtgen olarak tasarlandığı şekilleri de bulunabilir. Dünyada çok farklı standartlarda flanş tipi bulunur. Flanş çeşitleri 5’e ayrılır;
- Düz flanş,
- Kaynak boyunlu flanş,
- Dişli flanş,
- Serbest flanş,
- Kör flanşlar
Flanş Nerelerde Kullanılır?
Flanş çeşitleri genellikle mühendislik ve tesisat projelerinde kullanılır. Makinelere dönme fonksiyonunu sağladığından mühendisler sıklıkla flanş çeşitlerini tercih eder. Hem vana ve pompaların üretiminde hem de bunların hatlara bağlanmasında kullanılan flanşlar yüksek basınçlı su boru hatlarında kullanılır ve hat kontrol altına alınır. Hattın basıncına göre hattın başında kullanılan pompalar dişli veya flanşlı olabilir. Flanşların kullanıldığı bir diğer alan su tesisatlarıdır. Su tesisatlarında flanş olmayan boru hatları kullanıldığında yüksek basınç dolayısıyla patlamalar oluşabilir. Basınç nedeniyle patlamaların oluşmaması için cıvatalar ile desteklenmiş flanş kullanmak su tesisatları için en uygun çözüm yoludur. Flanş çeşitleri makinelerde de sıklıkla kullanılır. Hemen hemen bütün makineler dış etkenlere karşı duyarlıdır. Bu nedenle parçaların birbirine sağlam bir şekilde bağlanması oldukça önemlidir. Dolayısıyla, flanşlar sanayi tipi makinelerde ve motorlu araçlarda geniş bir kullanım alanına sahiptir. Buna ek olarak flanş genellikle hareketli parçaya sahip mekanik yapılarda kullanılır.