Paslanmaz Çelik Neden Tercih Edilmeli?

Paslanmaz çelik, içinde en az %10,5 oranında krom içeren demir-karbon alaşımlarıdır. Çeliği paslanmalara karşı krom korur. Krom, korozyona karşı koruma sağlar ve lekelenme gibi durumlara izin vermez. Böylece paslanmaz çelikte paslanma durumu görülmez. Paslanmaz çeliklerin içerisinde farklı maddelerden farklı oranlarda bulunabileceği için kalitesi ve özellikleri değişir. Bu da birçok alanda kullanılabilecek kalitede paslanmaz çelikler elde edilmesini sağlar.

Paslanmaz Çeliğin Özellikleri Nelerdir?

Kuvvet, geri dönüştürülebilir ve çeşitlilik sunması ile uçakların dış yüzlerinden evlerdeki çatal bıçağa kadar pek çok farklı alanlarda paslanmaz çeliğe yer veriliyor. Paslanmaz çeliğin önemli özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Korozyona Karşı Direnç: Paslanmaz çeliğin en temel özelliği, korozyona karşı yüksek direnç göstermesidir. Paslanmaz çelik su, nem, tuz gibi kimyasal maddelere karşı dayanıklılık sağlar.
  • Yüksek Sıcaklığa Dayanım: Pek çok paslanmaz çelik türü yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklıdır. Bu da paslanmaz çeliğin yüksek sıcaklık uygulamalarında kullanılmasını sağlar.
  • Hijyen: Kullanıldığı yüzey kolayca temizlenir. Bakteri üremesini de engelleyen paslanmazlar, bu özelliği ile gıda işleme ekipmanları ve tıbbi cihazlar gibi hijyenik uygulamalar gerektiren alanlarda kullanım sağlar.
  • Darbe dayanımı: Mekanik aşınmalara ve darbelere karşı dayanım gösterir. Bu sebeple uzun ömürlüdür ve aşındırıcı etkilere karşı direnç gösterir.
  • Estetik Görünüm: Parlak bir görünüme sahip olan bu çelik; mobilya, mutfak gereçleri, otomotiv aksesuarları gibi alanlara estetik bir değer katar.
  • Sürdürülebilir Olması: Sürdürülebilirlik açısından önemli olan paslanmaz çeliğin hemen hemen %70’i hurda metalden üretilir ve bu, atıl durumda olan metallerin geri dönüşümünü sağlar. Ayrıca, işlevini yitirdiğinde yeniden değerlendirilebilir.
  • Düşük Bakım İhtiyacı: Paslanma ya da bozulma olmaksızın uzun süre dayanabilir. Dolayısı ile düşük bakım maliyeti sunar.

Paslanmaz Çelik Kullanımının Avantajları Nelerdir?

Kullanıldığı alanlarda paslanmaz çeliğin önemli avantajları bulunur. Bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kuvvet: Son derece güçlü olan paslanmaz çelik, yüksek ya da düşük sıcaklıklarda gücünü korur.
  • Temizlik Kolaylığı: Hijyenik bir malzeme olması sebebi ile bakteri oluşumunu engeller. Paslanmaz çeliğin temizlenmesi ve sterilize edilmesi de oldukça kolaydır.
  • Geri Dönüştürülebilir: Paslanmaz genellikle geri dönüştürülmüş çelikten yapılır. Geri dönüşümü sırasında da nitelikleri bozulmaz.
  • Çeşitlilik: Bu çelik pek çok farklı türe ve sınıfa sahiptir. Çeşitliliği sayesinde farklı uygulamalara uygun çözümler üretir.

Dünya standartlarına uygun ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için Kuzey Paslanmaz ekibiyle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Start typing and press Enter to search