Türkiye’de Çelik Üretimi ve Dünya’daki Yerimiz
Türkiye 1930’lu yıllarda başladığı çelik üretiminde günümüzde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer alır. En çok çelik üreten sekizinci ülke konumunda bulunan Türkiye, küresel krizin etkisiyle uluslar arası çelik pazarında daralma olmasına karşın yüksek üretim artış hızıyla dünya sıralamasındaki yerini sağlamlaştırmıştır. Dünyanın en çok çelik üreten ülkelerinden biri olarak Türkiye’nin dünyadaki yeri hakkında detaylı bilgiye yazımızın içeriğinden ulaşabilirsiniz
Türkiye’de Çelik Üretiminin İlk Yılları
Türkiye’de çelik üretiminin temeli 1930 yılında atılmıştır. 1930 yılından itibaren modern anlamda üretim ilk olarak Kırıkkale’de askeri fabrikalar müdürlüğüne bağlı olarak başlamıştır. 1937 yılına gelindiğinde Türkiye’nin ilk entegre demir çelik tesisi kurulmuş 1939 yılında ise Kardemir 150 bin ton çelik üretim kapasitesi ile üretime geçmiştir. Aradan geçen 38 yılın ardından Türkiye’nin ilk entegre tesisi olan İsdemir faaliyete geçmiş 2002 yılında Türkiye dünya çelik üretiminde 13. Sıraya yükselmiştir. 2020 yılında Türkiye yılın ilk 9 aylık döneminde en büyük çelik üreticisi olan 40 ülke arasında en yüksek çelik üretim artış hızına sahip ülke konumuna gelmiştir.
Türkiye’nin Çelik Üretiminde Dünyadaki Yeri
Yapılan araştırmalara göre Dünya Çelik Birliği üyesi olan 62 ülke 2020 yılının ilk 9 aylık döneminde geçen senenin aynı dönemine nazaran binde 6 artışla 1 milyar 149 milyon ton düzeyine erişmiştir. Dünya ülkeleri arasında ham çelik üretimindeki artışın binde 6 olduğu sezonda Türkiye’deki çelik üretimi dünya ortalamasına göre oldukça yüksekti. Söz konusu olan 9 aylık dönemde Türkiye ham çelik üretiminde % 8.4 oranında artışla 27,153 milyon tona kadar ulaşmıştır. Çelik üreticileri arasında ilk sırada olan Çin’in 9 aylık dönemde ham çelik üretimi % 1.7 artışla 542.3 milyon tona çıkmıştır. Dünyanın en büyük çelik üreticileri arasında yer alan Almanya Türkiye’nin gerisinde kalarak üretimde %4.9 düşüş yaşamış ve ülkenin çelik üretimi 32.4 milyon ton seviyesine gerilemiştir. Eylül döneminden sonra Türkiye’nin ham çelik üretimindeki artışı devam etmiştir. Avrupa’da ekonomik kriz devam ettiği için Avrupa ülkeleri ithalatı sınırlandırdıkları için Türkiye’nin slab üretiminde daralma yaşanmıştır. Bu nedenle Türkiye Eylül ayı ve Ocak –Eylül döneminde performansını sınırlandırsa da dünyadaki sıralaması olan yerini korumayı başarmıştır.